Wist je dat Amersfoort altijd al een echte bierstad geweest is? Vanwege de ligging aan de Eem hadden brouwers de beschikking over een hoge kwaliteit water. Dat was nodig voor de productie van bier, heel veel bier! De stad telde in de Middeleeuwen maar liefst 50 bierbrouwerijen. Dat was destijds goed voor een 4e plek in de top 5 biersteden van Nederland.

Ook vandaag de dag speelt bier een belangrijke rol in Amersfoort. Daarom hebben wij de enige echte Amersfoortse Bierroute samengesteld. Zo ontdek jij de lekkerste bieren van Amersfoort!

Ontdek de route
Of download direct de GPX

Traditioneel bier


Voor de echte traditionele biertjes kun je terecht bij Stadsbrouwerij De Drie Ringen midden in de binnenstad. De roots van de brouwerij liggen er al sinds 1626! Vanaf het kleine terras heb je uitzicht op de prachtige historische Koppelpoort. De blinkende koperen ketels geven het café een ambachtelijke uitstraling. Het bier met de naam Vuurvogel is een van de bieren dat stamt uit de tijd van de oprichting van de brouwerij, en is zeer de moeite waard. Wat De Drie Ringen zo bijzonder maakt is dat ze nogsteeds gebruik maken van een traditionale gistkamer. Meer weten over hoe dit proces precies werkt? Volg dan een van de rondleidingen door de brouwerij.

Van keukenpan tot brouwerij: Rock City Brewery


De grootste bierproductie vindt plaats bij Rock City Brewing. Een heuse bierfabriek aan de Mijnbouwweg. Eigenaar Koen begon als hobbyist in zijn eigen keuken met bierbrouwen wat inmiddels is uitgelopen tot een landelijk verkocht merk. Wat voor Rock CIty belangrijk is, is echtheid en gezelligheid. Dit zie je  dan ook overduidelijk terug in de aankleding van de locatie en de bijzondere smaken bier. Binnen vind je vintage banken, een strak eiken interieur met zicht op de enorme grote stalen brouwketels en veel planten. Buiten vind je een sfeervol overdekt terras. In de stoere brewpub serveren ze naast de meest gedurfde biertjes de lekkerste Nachos pulled pork van Amersfoort! 

Proef het zelf

Bike Biertour bierbrouwerijen De Dikke Koning
Dat Amersfoort een echte bierstad is, bewijst ze door het grote aanbod aan lokale bierbrouwerijen. Wat dacht je van de bieren van Brouwerij ‘t Mirakel, Louis Loyal, Brouwerij Oerbron, Brouwerij De Rode Hoed, Brouwerij Katuin, Kwartierbier of Eric’s Beer Craft? Wil je al deze bieren proeven? Breng dan een bezoek aan de volgende biercafé’s of bierwinkels: 

  • De Dikke Koning is een sfeervolle kroeg met dito terras en met ruim 300 bieren op de kaart.
  • Bierwinkel HOP is 100% Amersfoorts! Dit kleine bierparadijs zit sinds 2014 midden in de binnenstad. Meer dan 600 bieren uit alle windstreken om jezelf thuis lekker te verwennen. 
     
  • Bierwinkel Hoptimaal is sinds 2018 gevestigd in de jongste wijk van Amersfoort: Vathorst. Daarnaast vind je biercafé Tjaps. Een mix van Engelse Pub & American Sportsbar.
     
  • Last but not least… vergeet zeker niet de vertrouwde biercafés waar locals al jaren genieten van een gevarieerd aanbod aan bier: Lobbes, Marktzicht, Onder de Linde en Van Zanten.

Volg de Amersfoortse Biertour en ontdek het zelf!

Bike Biertour bierbrouwerijen
Om onze mooie bierstad te eren hebben we een Amersfoortse Biertour ontwikkeld langs al deze hotspots! Onderweg kom je langs diverse stadsparken en een stukje van het pittoreske riviertje de Laak. 

Wil je de route op de fiets doen? Let dan op: de meeste kroegen liggen in het winkelgebied in de binnenstad. In Amersfoort geldt dat fietsen in het winkelgebied toegestaan is voor 11.00 uur ‘s ochtends en na 17.30 uur ‘s avonds (donderdag na 21.00 uur). Als je überhaupt nog kunt fietsen na deze tocht. ;-)

Download de gpx file van de Amersfoortse Biertour

Veel plezier & proost! 
 

Locaties op volgorde van de route:

1. De Drie Ringen: Kleine Spui 18
2. Rock City Brewing; Mijnbouwweg 15
3. Hoptimaal: Leeghwater 14
4. Van Zanten: Bloemendalsestraat 2
5. De Dikke Koning: Appelmarkt 18
6. Café Onder de Linde: Groenmarkt 9
7. Lobbes: Hof 10a
8. Bierwinkel Hop: Achter Het Oude Stadhuis 2
9. Marktzicht: Lieve Vrouwekerkhof 2

 

Ontdek meer van Amersfoort - Je gaat je hier zeker niet vervelen!