Tentoonstelling: Over velden en wegen

Laat je meevoeren langs een artistieke kijk op de mooiste plekken in Nederland door de eeuwen heen. In het landelijke themajaar ‘Ode aan het landschap’ richt Museum Flehite de aandacht op de diversiteit van het landschap in Nederland in het algemeen, en rond Amersfoort in het bijzonder. Met een veelzijdige tentoonstelling van landschapschilder en -tekenkunst uit de eigen collectie en die van de gemeente Amersfoort.

Jordanus Hoorn
Een belangrijk onderdeel van de tentoonstelling bestaat uit een veertigtal landschapstekeningen van Amersfoorter Jordanus Hoorn (1753-1833). Hoorn volgde een kunstopleiding in Haarlem, maar Amersfoort was het grootste gedeelte van zijn leven zijn standplaats; hij werd er geboren en overleed er. Museum Flehite heeft in 2014 een omvangrijke schenking tekeningen uit de nalatenschap van de kunstenaar van diens verre nazaten ontvangen. De vele tientallen tekeningen verbeelden vooral landschappen van de schilderachtige omgeving van Amersfoort. Hoorn trok vanuit Amersfoort 'over velden en wegen' met tekengerei in de aanslag het landschap in. Hij maakte topografisch kloppend werk in een natuurgetrouwe ('naar de natuur') tekenstijl. Soms noteerde hij op de achterzijde van het blad waar de scene zich bevond: Groot Zandbrink, Leusden, 'Langs een beek bij Amersfoort', Voorthuizen, Nijkerk enzovoort. Hoorn heeft ook de nodige Amersfoortse stadsgezichten gemaakt; ook in olieverf. Museum Flehite bezit een aantal fraaie exemplaren; die zijn te zien in de vaste opstelling van het museum. Jordanus Hoorn verstond zijn vak; had hoog artistiek aanzien in de stad: hij heeft dan ook jarenlang de officiële functie van Amersfoortse 'tekenmeester' bekleed.

1750 tot nu
Tentoonstelling Over velden en wegen begint in de achttiende eeuw, maar ook de landschapskunst van daarna komt uitgebreid aan de orde. De focus ligt op de periode 1750 tot heden. Er is een selectie gemaakt uit de eigen collectie en die van de gemeente Amersfoort die recent (gedeeltelijk) in beheer is gegeven aan het museum. Daaronder bevindt zich ook de zogenaamde kerncollectie Armando van de gemeente Amersfoort. Uit die collectie is onder andere een zogenaamd "Schuldig Landschaft" aan de tentoonstelling toegevoegd. Ook worden uit enkele Amersfoortse privécollecties enkele bijzondere werken toegevoegd

Een kleurrijk ensemble
Uit de museumcollectie is een kleurrijk ensemble Nederlandse landschappen geselecteerd. Van een impressionistische weergave van Park Randenbroek door Hendrik Jan Wolter van omstreeks 1900, een pointillistisch bosgezicht (Klein Zwitserland) door Jakob Nieweg uit de jaren 1920, een modernistisch geschilderd Fries polderlandschap door Gerrit Benner uit de jaren 1970, een dromerig en panoramisch rivierlandschap door Engelbert L'hoest uit de jaren 1950 tot een coloristisch Noord Hollands polderland door Dirk Breed uit de jaren 1970.

Hedendaagse landschappen
Ook zal een aantal hedendaagse Amersfoortse kunstenaars vertegenwoordigd zijn, zoals Annemieke Harkema met een monumentale tekeningen van het Wad gezien vanaf de Noord-Friese kust. Vandaar kan men enkele Waddeneilanden zien liggen: van Jan Wiegers hangt een fraaie kaligrafische inkttekening van Ameland in de tentoonstelling.

Over velden en wegen biedt een kennismaking met een bijzondere schenking van achttiende eeuwse landschapstekeningen, maar voert je ook langs mooie plekken in Nederland.

Wanneer

  • elke dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag vanaf 2 maart 2021 t/m 29 augustus 202110.00 - 17.00 uur