Zonder titel - Anna Skubisz

 

 

 

 

Zonder titel - Anna Skubisz

 

 

Jaar: 2022
Materiaal: Metaal en wol

Locatie: Plantsoen Oost - hoek van de panden Stadsring 246 en 248
Afmetingen: variabel

 

Het werk van Anna is van een smaakvolle eenvoud en gemaakt met veel geduld en oog voor detail. Ze is een kunstenaar die houdt van het maakproces en ze laat zich leiden door wat ze ziet ontstaan. Met onder andere wol, papierpulp en draad maakt ze sculpturen en installaties. De meeste van hen zijn dieren of menselijke figuren. Ze vindt inspiratie in verhalen, de natuur en in de verschillende materialen die ze gebruikt. Haar artist statement is als volgt:

 

Soms lijkt het alsof we door onze omgeving, door social media en films opgelegd krijgen hoe we ons moeten voelen en gedragen. Maar onder deze dagelijkse realiteit zitten andere verborgen lagen. Volwassen logica is daar niet van toepassing, gevoelens en ideeën zijn niet vast omlijnd. Vanuit daar ontstaat mijn werk.

 

Het werk voor Up Amersfoort bevat alle karakteristieken van haar werk. Langs een regenpijp kronkelen zwamachtige structuren omhoog. Woekerend in een hoek vangt de wollen structuur soms licht en geeft dan haar zachtheid en transparantie prijs. Dit is een kunstwerk dat niet schreeuwt om aandacht maar in detail en materialiteit even vanzelfsprekend oogt als ongrijpbaar vreemd is.

 

 

Rij herenhuizen Stadsring

 

Het kunstwerk van Anna Skubisz in het Plantsoen oost is te zien in de hoek van de panden Stadsring 246 en 248.

 

Stadsring 248, is een Rijksmonument gelegen in een rij aaneengesloten woonhuizen aan een evenwijdig aan de Stadsring gesitueerde, doodlopende en hellende weg. De panden liggen met de nok evenwijdig aan de weg, waarbij de voorgevels uitzicht bieden op een 19e-eeuws plantsoen.
Oorspronkelijk werd de landschappelijke ligging nog versterkt door de aanwezigheid van de Beek. In de jaren vijftig is de Beek bij de aanleg van de Stadsring gedempt.

 

Typologisch en stilistisch zijn er overeenkomsten met Museum Flehite die het aannemelijk maken dat stadsarchitect H. Kroes bij het ontwerp van dit dubbele herenhuis betrokken is geweest. Onderzoek wijst erop dat het gebouw in het eerste decennium van de twintigste eeuw tot stand gekomen is.
Voor zowel het type gebouw, een dwarshuis met trapgevel aan de straatzijde, als de toegepaste stijl - neo-Hollandse renaissance - heeft de architect de zeventiende-eeuwse voorbeelden als inspiratiebron gebruikt. Kenmerkend voor deze stijl zijn onder meer de trapgevel, de van luiken voorziene kozijnen met glas-in-lood bovenlicht en de imitatie banden.
Stadsring 246 maakt deel uit van deze rij belangwekkende panden en is aangemerkt als beeldbepalend pand.

 

Terug naar overzicht