Vader, moeder en kind - Pieter Starreveld

Vader, moeder en kind - Pieter Starreveld

Jaar: 1959 (in 2010 teruggeplaatst op oude plek)
Materiaal: brons
Locatie: op de luifel van Utrechtseweg 12

 

Pieter Starreveld is in de ontwikkeling van de beeldhouwkunst van de 20e eeuw te plaatsen in de traditie van de school ‘Bronner’. Hij ontwikkelde echter een eigen, naturalistische, zeer herkenbare stijl. Meestal werkte hij ‘en taille directe’, meteen in steen hakken of in hout snijden zonder eerst een ontwerp in klei te maken. Ook legde hij zich in bepaalde periodes toe op andere technieken zoals linoleumsneden, zilverstifttekeningen, glas- en emaillewerk.

 

Na de 2e Wereldoorlog maakte hij veel herdenkingsmonumenten en standbeelden. In 1954 betrok hij een atelier op landgoed ‘Randenbroek’ in Amersfoort - dat ooit in bezit was geweest van Jacob van Campen - en werkte vanaf die tijd meer in brons. Hij bouwde een smeltoven en ging zelf bronsgieten volgens de ‘cire perdue’ methode

 

In 1959 maakte hij het beeld ‘Vader, moeder en kind’ dat werd geplaatst op het nieuwe gebouw van verzekeringsmaatschappij Levob. Het figuratieve beeld is speciaal voor de verzekeringsmaatschappij gemaakt. De vrouwelijke gestalte, symbool voor de verzekeringsmaatschappij, buigt zich beschermend over een gezin. Het beeld verhuisde later mee naar een locatie in Leusden maar werd op initiatief van de dochter van de directeur uit 1959 weer teruggeplaatst in Amersfoort. Achmea heeft het luifelbeeld aan de gemeente Amersfoort geschonken en daarbij aan bruikleen gegeven aan de eigenaar van het pand ABC Vastgoed. Het pand - een voorbeeld van de bouwstijl nieuwe zakelijkheid uit jaren '50/'60 - is in oude glorie hersteld.

 

Terug naar overzicht