Two sitting men - Tom Claasen

Two sitting men - Tom Claasen

Jaar: plaatsing 2010
Materiaal: hout
Locatie: Plantsoen West (Zocherplantsoen) t.h.v. Koppelpoort

 

Tom Claassen abstraheert de motieven die hij kiest, maar houdt ze voldoende herkenbaar om ze te kunnen herleiden tot de werkelijkheid. Zijn oeuvre bestaat voor een groot deel uit gestileerde beesten met een hoge ‘aaibaarheidsfactor’, maar hij weet ook andere vormen te transformeren tot zeer herkenbare kunstwerken. Steeds zoekt Claassen naar de essentie van een vorm en speelt hij met klassieke beeldhouwkundige vertrekpunten als volume, abstrahering, proportie en verhoudingen. Zijn werk is monumentaal en volumineus, solide en robuust, maar soms ook bewust fragmentarisch.

 

Sinds eind jaren '90 maakt Tom Claassen zijn 'Houten mannen', De inspiratie voor deze mannen vindt zijn oorsprong in Denemarken waar Tom Claassen woont. De grote aantallen Zweedse mannen die zeer regelmatig in en om Kopenhagen compleet beneveld in de parken op het gazon liggen of tegen een boom hangen, inspireerden de kunstenaar om dit gegeven te vertalen naar de beelden.
In Amersfoort zijn er twee, de ander staat een paar honderd meter verder voor het gemeentehuis. De beelden zijn hier in 2010 geplaatst, een ervan stond sedert 2002 in Utrecht.

 

Terug naar overzicht