Tom Putman - Foxglove
Jaar: 2022
Materiaal: Aluminium, metaal, acrylaat, spikes, ketting, kunstbloemen
Locatie: Plantsoen oost- aan de gevel van het pompgemaal
Afmetingen: 149 x 62 x 54 cm
Tom Putman maakt sculpturale objecten waarbij herkenbaarheid en het toe-eigenen van de symboliek van objecten uit onze alledaagse omgeving centraal staan.
Hoe een alledaags object eruitziet is veelal bepaald door de functie die het ons biedt. De waarneming van deze objecten is onlosmakelijk verbonden met de functionaliteit. Het is lastig om vorm, kleur en materiaal te beschouwen zonder associatieve gedachten. De werken van Tom Putman ontstaan uit het verzamelen, aanpassen en vervormen van deze objecten uit het alledaags leven. Door verschillende elementen samen te voegen - geïnspireerd op massaproductie en middeleeuws vakmanschap - komt hij tot een eigentijdse interpretatie.
Tijdens Up Amersfoort presenteert Tom Putman een site-specific sculptuur hoog aan de gevel van een pompgemaal. De sculptuur, in de vorm van een lantaarn, komt in eerste instantie vanzelfsprekend over. Als toevoeging aan dit wat hermetisch ogende gebouwtje heeft het de schijn van functionaliteit. Door vorm en materiaalgebruik contrasteert het met de bakstenen gevel en presenteert het zich als object. Het werk oogt zowel vertrouwd als vervreemdend en verwijst op een subtiele manier naar verdediging en bescherming. Het is een poging de verbeelding van de kijker te activeren en hun alledaagse associaties te bevragen om op deze manier een open blik te werpen op het vertrouwde.
Pompgemaal en de Sint Andriespoort
Het kunstwerk van Tom Putman in het Plantsoen oost is te zien aan de gevel van het pompgemaal.
Het pompgemaal werd in 1936 naar een ontwerp van stadsarchitect C.B. van der Tak uitgevoerd. Vroeger ging vuil water door de stadsgrachten en beken richting de lagergelegen stadsdelen. Door de bouw van pompstations kwam hier verandering in. Deze zorgden ervoor dat riool- en regenwater op een hoger niveau via buizen naar de Eem werd afgevoerd.
Naast het pompgemaal ligt een brug uit 1885. Vanaf 1860 werden constructie-elementen van smeedijzer gebruikt. Zo ook bij deze brug, die in 1981 grondig werd gerenoveerd.
Richting binnenstad stond vroeger de Sint Andriespoort, ook wel Triesgens- of Triesjespoort genoemd. Deze werd in 1388 gebouwd als onderdeel van de tweede stadsmuur. Het was een eenvoudige rechthoekige toren met een onderdoorgang. De poort werd genoemd naar de Sint Andrieskamp of de Sint Andreaskapel, die vlakbij buiten de muur lag. Het was een van de eerste delen van de tweede stadsmuur. De meeste dreiging werd toen vanuit het noordoosten verwacht, van de kant van Gelre.
Eeuwen later, begin 19e eeuw, waren stadsmuren en poorten alleen nog maar een kostenpost. In 1831 werden plannen gemaakt om militaire stallingen te bouwen bij de Beestenmarkt. Goedkoop bouwmateriaal werd gevonden in de stadsmuren: de Sint Andriespoort en omliggende stadsmuren leverden in 1831 de stenen voor de nieuwbouw bij de Beestenmarkt.