Tentative Plan for Escape - Gerbrand Burger

 

 

 

 

Tentative Plan for Escape - Gerbrand Burger

 

 

Jaar: 2022
Materiaal: Elzenhout

Locatie: buitenzijde van het pand Suncourt op De Zonnehof
Afmetingen: 500 x 410 x 275 cm

 

Gerbrand Burger maakt voornamelijk sculpturen en site-specific interventies op het snijvlak van beeldende kunst, architectuur en design. Hij onderzoekt op een procesmatig manier het oppervlak van architecturale volumes, vormen en ruimtes waarbij materialiteit en vakmanschap de rode draad zijn. Door ingrepen in materiaal en ruimte - vaak spelend met schaal en dimensie - onderzoekt hij de grenzen tussen kunst en design, esthetisch en functioneel, traditioneel en industrieel, en de valse dualiteit van natuur en cultuur. Hierdoor vertoont het werk elementen van traditionele ambachten, modernisme en hedendaags design.

 

Voor Up Amersfoort bedacht hij een constructie in de vorm van een trap die uit het venster van de 5e verdieping van het gebouw Suncourt komt zetten. Het kunstwerk roept de vraag op waar de trap naar toe leidt. Is het een ontsnappingsroute, een manier om hogerop te komen of een voortzetting van een denkbeeldige ruimte? Andersom geredeneerd kunnen de losse elementen ook uit de lucht komen aanvliegen om zo de vorm van een trap aan te nemen die leidt naar een onbekende bestemming. De onlogische positionering en de gekozen vorm brengt het kunstwerk in relatie tot het gebouw. Hoewel het plan al bestond voor de locatie een opvangplek werd voor Oekraïense vluchtelingen krijgt het door deze bestemming een onbedoelde nieuwe lading. Bovenal levert het een spannend multi-interpretabel beeld op met een gelaagde betekenis.  
 

 

 

De Zonnehof en pand Suncourt

 

Het kunstwerk van Gerbrand Burger is te zien aan de buitenzijde van het pand Suncourt op De Zonnehof

 

De Zonnehof - genoemd naar de gelijknamige villa die hier ergens stond en in 1969 werd gesloopt - was lang een stenig, door auto’s gedomineerd plein. De Zonnehof was ook lang de plek voor het arbeidsbureau, de GGD en de bibliotheek. Na de eeuwwisseling vertrokken de organisaties en kregen de verschillende gebouwen een nieuwe functie. In 2017 werd het getransformeerd naar een aantrekkelijk stadspark waarin het paviljoen van Rietveld weer helemaal tot zijn recht komt. Op en rond de Amersfoortse Zonnehof spelen diverse ontwikkelingen waardoor het gebied tussen station en binnenstad verder zal veranderen in een woon- en werkgebied met een eigen karakter.

 

Het kantoorpand Suncourt wil Heilijgers Projectontwikkeling transformeren naar een woongebouw met appartementen. Met dit project wil Heilijgers naar eigen zeggen een bijdrage leveren aan het terugdringen van het woningtekort in Amersfoort en daarbij de functie van de Zonnehof als levendig woonpark versterken. Momenteel is het pand tijdelijk in gebruik als opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen.

 

Terug naar overzicht