OVER (Done With) - André Groothuizen

 

 

 

 

OVER (Done With) - André Groothuizen

 

 

Jaar: 2022
Materiaal: Olieverf en fluoriserend acryl op hout, beschilderde stalen lijst
Locatie: achtergevel van het Flint Theater
Afmetingen: 157 x 112 cm

 

In 2017 schreef Hans van Lunteren het volgende over het werk van André Groothuizen. 

 

‘De schilderijen kunnen gelezen worden als verhalende abstracties. De aanleiding voor een schilderij kan een woord zijn, een toevallig tegengekomen vormfragment, een (historische) gebeurtenis, een gevonden tekst of een eerder gemaakt werk. Schilderend gaat hij hiermee op een zo direct mogelijke wijze aan de slag. Intuïtief brengt hij laag over laag op het doek aan. Vlekken, vormen, vegen, klodders, lijnen, strepen verschijnen in verschillende kleurstellingen en worden deels weer overgeschilderd. Geen schilderkunstige techniek wordt geschuwd. Woorden balanceren tussen hun letterlijke betekenis en het beeld dat hun geschilderde vorm oproept. Alles wordt uit de kast gehaald tot dat éne moment dat er een betekenisvolle samenhang ontstaat. Een schilderij is geboren. 
Zijn schilderijen hoeven echter niet te ‘pleasen'. Ze schuren tegen alle vanzelfsprekendheid aan en zijn zelfs ongemakkelijk te noemen met als inzet om zo dicht mogelijk bij zoiets als ‘oorspronkelijkheid’ uit te komen. Ze zijn echter ontstaan om éen ding te dienen: waarachtigheid.’

 

André Groothuizen maakte een aantal schilderijen die oorspronkelijk bedoeld waren om als poster uitgevoerd te worden. Voor Up Amersfoort plaatst de kunstenaar de originele schilderijen aan gevels in de openbare ruimte. De schilderijen zijn uit hun eigen ruimte weggehaald om hoog aan een buitenmuur te worden getoond. In de buitenlucht kwetsbare materialen/objecten worden aan hun lot overgelaten. De verheven theatrale status van de kunstwerken is van tijdelijke aard. 
 

 

 

Flint Theater en Conincksbrug

 

Het kunstwerk van André Groothuizen in het Plantsoen Noord is te zien op de achtergevel van het Flint Theater. 

 

Het gebouw van Flint Theater werd ontworpen door architect Onno Greiner en in 1977 opgeleverd. Het staat op de plek van de toenmalige Koningin Emmaschool en een fabriekje in elektraonderdelen op het terrein tussen de Coninckstraat, de Teut en de Walikerstraat. Het complex, dat wordt gekenmerkt door eenvoud en zijn multifunctionele eigenschappen met een informeel karakter, is gesitueerd rond een tweetal overdekte en haaks op elkaar staande binnenstraten waarvan op de kruising het restaurant met vergaderruimte te vinden is. Op 25 november 1990 brandde het theater volledig uit. Uiteindelijk werd besloten het theater weer op de huidige locatie op te bouwen, tegelijkertijd te moderniseren en flink uit te breiden met onder andere meer stoelen en een toneeltoren.

 

 

Schuin tegenover Flint theater ligt de Conincksbrug, naar een ontwerp van toemalig gemeente-architect en directeur Openbare Werken C.G. Beltman in opdracht van de Gemeente Amersfoort. De brug overspant de Beek, liggend in het verlengde van de Coninckstraat, en verbindt de binnenstad met de evenwijdig aan de Beek lopende Scheltussingel. De brug had tot doel de oude binnenstad beter te ontsluiten. De Conincksbrug is één van de vroegste betonnen bruggen in Nederland. De vier smeedijzeren lantaarns op de betonnen hoekpijlers, geïnspireerd op het smeedijzeren hekwerk, zijn tijdens de restauratie in 1991 toegevoegd en vallen buiten de Rijk monumentale status. 

 

Terug naar overzicht