Up Amersfoort: kunst waar je van opkijkt

Tessa Vosskühler

Heb jij onlangs een houten installatie op grote hoogte uit een raam zien hangen en gedacht: zie ik dat nou goed? Dan heb jij een van de kunstwerken van Up Amersfoort gespot! Langs deze kunst- en wandelroute vind je tien kunstwerken op hoge, soms wat verborgen, maar altijd bijzondere plekken. En de kunst is niet het enige wat prachtig is: ook de tocht langs de Amersfoortse plantsoenen en singels is zeer de moeite waard.

Ik begin de route bij het Stadshuis - maar gezien het een rondwandeling is - kun je op ieder punt instappen. De tien Up Amersfoort kunstwerken verbinden al bestaande kunst rond het centrum van Amersfoort. Wat leuk is aan veel van deze vaste werken, is dat je meer kunt dan er alleen naar kijken.

Links: De Schreew - Rob Sweere. Rechts: Fauteuils - Gijs Bakker

Klim in De Schreeuw en kijk naar de wolken die voorbijtrekken, chill op een van de Fauteuils of loop over de Oude Eemloopbrug. Die laatste vind je in het Zocherplantsoen, waar archeologen de oorspronkelijke bedding van de Eem hebben aangetroffen. De brug bevat dan ook allerlei verwijzingen naar water, zoals kraantjes en een douchekop. 

Links: Oude Eemloopbrug - Couzijn van Leeuwen. Rechts: Two sitting men - Tom Claasen

Blijf goed om je heen kijken…

Terwijl ik geniet van al het groen dat vol op in bloei staat, vergeet ik soms even dat ik goed om me heen moet blijven kijken. Of eigenlijk vooral omhoog. Alle Up Amersfoort kunstwerken hangen namelijk op hoogte: aan een boom, een gebouw of de oude stadsmuur. Had ik al verteld dat alle tien de Up Amersfoort kunstwerken gelinkt zijn aan cultureel erfgoed? 

Ontdek alle kunstwerken
Of loop direct de route

Vogels en Dichters - Alphons ter Avest

Zo hangt het kunstwerk Liquid drawing van Tanja Smeets letterlijk aan de schietgaten in de stadsmuur achter de Kamp. Deze koperen creatie maakt de toch al betoverende stadsmuur tot een nog grotere must-see. Bij ieder kunstwerk vind je een QR-code waarmee je meer informatie krijgt over het werk en het erfgoed.

Liquid drawing - Tanja Smeets

…en ontdek jouw favoriet

Mijn persoonlijke favoriet is het werk Foxglove van kunstenaar Tom Putman. Dit lantaarnachtige kunstwerk voelt van een afstandje vertrouwd aan. Wanneer je dichterbij komt, leveren details als de spikes aan de buitenkant en bloemen aan de binnenkant een vervreemdend effect op. Wat denk jij dat de betekenis van dit werk is?

Foxglove - Tom Putman

Een kunstzinnige ontdekkingstocht

Up Amerfoort is een verrassende kunstroute die natuur en cultuur en moderne kunst en historisch erfgoed met elkaar verbindt. De kunstwerken zijn uiteenlopend in grootte, materiaal en vorm. Juist omdat ze niet allemaal direct opvallen, werd ik extra enthousiast als ik er weer een gespot had. Up Amersfoort is een ware ontdekkingstocht voor de kunstliefhebber. 

OVER (Done With) - André Groothuizen

Wandel Up Amersfoort aan de hand van de online route óf scoor jouw gratis gids bij de Green Outlet Store of een van de andere locaties.

Up we go!

Verder wandelen en kunstkijken? - Bekijk dan eens deze blogs