Kunsthuis Glue bestaat vijf jaar! De plek voor inspiratie, creatie en expositie langs de Eem trapt dit jubileumjaar af met nieuwe expo ‘Nitch’. Tot en met 5 maart staat het werk van twee Amersfoortse kunstenaars on display: dat van Anders Wolhar (1969) en Tobie van Putten (1996).

Hoe is deze gezamenlijke expositie ontstaan?

Tobie: “Ik ben hier jaren geleden gewoon naar binnengelopen. Toen zocht ik naar ruimte voor een eigen expo. Door de lockdowns ging dat toentertijd niet door, maar een tijdje terug stelde Anders voor om samen te exposeren. Dat zag ik meteen zitten. Die tentoonstelling met eigen werk komt nog, maar dan in de Prodentfabriek.”

Anders: “Ik voel een sterke verbinding met Tobie. We zijn beiden autodidact en hebben onze sporen in het ontwerpen van decors. We putten dus uit dezelfde bronnen. Ik doe het alleen al dertig jaar langer.”

@Tobie Je hebt een grote reputatie als kledingontwerper. Hoe is het om je creaties weer op canvas in plaats van lichamen te zien?

“Heel vet. De werken zijn een combinatie van zeefdrukken en breitechnieken. De eerste stap is het ontwerpen en maken van de kleding en de set. Daarna volgt de modellenselectie en de fotoshoot. Met dat resultaat ben ik naar TextielLab in Tilburg gegaan en heb ik de garen geselecteerd. Vervolgens wordt het door een machine op canvas gebreid. Voor deze expositie wilde ik extra veel details in mijn werk. Daarvoor heb ik samengewerkt met Layla van Munk, een interdisciplinair kunstenaar.”

@Anders In jouw werken valt een terugkerend vogeltje op: de mus. Waarom?

“Ik maak al jaren kunst met het concept van mens versus natuur. Over wat technologie met ons als samenleving doet. Door toedoen van de mens verdwijnt de mus al jaren uit het straatbeeld. Dat zette mij aan het denken: als alle fabrieken nu sluiten, zijn ze binnen tien jaar overwoekerd en is de mus weer terug. Dan zitten zij in de fabriek met een nestje. Alle werken in deze expo heten ‘De mus komt terug’. Op eentje na dan: die heet ‘De mus komt mooi niet terug’ en herken je zodra je het ziet.”

Is Amersfoort een goeie stad om kunstenaar te zijn?

Tobie: “Zeker, maar voor mij is de stad geen inspiratiebron. Het is een fijne plek omdat ik me hier veilig voel. Dan werk je altijd op je best, zeggen ze. Wel ben ik van plan om over een jaar naar Berlijn te verhuizen.”
Anders: “Een kunstenaarsscene is er niet echt, maar ik heb het prima naar mijn zin. Ik woon op een fijne plek waar veel rust is. Toen ik in Amsterdam woonde, zoog de stad mij leeg. Hier krijg ik juist weinig input. Daardoor voelt het werk dat ik maak als 100% van mij. Dat is belangrijk als maker.”

Aanschouw Nitch met eigen ogen

Kom langs bij Kunsthuis Glue!

Elke donderdag t/m zondag 13.00 - 17.00 uur.
@ Kleine Koppel 62.
Gratis entree!

Lees verder
Plan je bezoek
Kunsthuis Glue Expositie Nitch Amersfoort