We Are Water – De expositie in het teken van mens en water in 033fotostad

Chanou van Kalleveen

Bij de nieuwe expositie 'We Are Water' bij 033Fotostad wordt je ondergedompeld in allerlei kunstwerken. Het thema? Dat werd al gauw duidelijk: Water. Zo speelt water een grote rol in het leven van mensen. Twaalf kunstenaars stellen hun werken, die geïnspireerd zijn op de veelzijdigheid van water, tentoon. Één van de initiatiefnemers, kunstenaar Victor Dissel (22), gaf mij een rondleiding door 033fotostad in het Rietveldpaviljoen.

Water is er in allerlei vormen; kleine druppeltjes en grote watervallen. Ook wij bestaan voor een groot deel uit water en water is overal om ons heen. Weinig mensen zijn zich bewust van het belang van water. 

Wat zie jij?

De kunstwerken en stijlen van de kunstenaars lopen uiteen. Zo loop je langs kleurrijke, surrealistische kunstwerken gebaseerd op een overstroming in Duitsland. Daarnaast kun je indrukwekkende foto’s van René Dissel bekijken. Mijn favoriete serie? Die zie je hierboven! Deze serie is gemaakt door René Dissel.

 

Veelzijdigheid van water

Bij deze expositie werd mij één ding duidelijk: de veelzijdigheid van water. Het is bijzonder om te zien op hoeveel verschillende manieren je water kunt toepassen in kunst. Water kan namelijk prachtige dingen opleveren, maar kan ook ontzettend veel vernielen. Zo hebben studenten van de HKU een installatie neergezet over klimaatverandering. Miljoenen jaren geleden hadden wij veel bevroren grond op de aarde, dat nu aan het ontdooien is. Door dat proces ontstaan er overstromingen en komt er CO2 vrij, dat is gevaarlijk voor mens en natuur. 

 

SouRCe

Wat gelijk mijn aandacht trok was de digitale waterval ‘SouRCe’. Dit is een kleurrijke, audiovisuele installatie met een LED scherm van 3 meter hoog. Lichtkunstenaar Emanuel Nijkerk liet zich fascineren door de vele krachten en patronen van water. Dit beeld komt trouwens veel beter in het echt over, dus check it out!

 

Visualiseren van geluid

Als je naar boven loopt, zie je aan het einde een bijzonder kunstwerk van Victor Dissel en Gerben van der Kleij. Dit kunstwerk is een visualisatie van geluid. Hij vertelt dat het gaat over de innerlijke reflectie in het water, zo zie je mens en water in één beeld. Door middel van trillingen onder het water beweegt de plaat mee, waardoor het water gaat golven. De golven bewegen op een bijzondere manier en zorgen voor prachtige patronen.

Je vindt hier ook allemaal indrukwekkende foto’s van René Dissel. Zo liet hij zich voor zijn werken inspireren door ijs. Victor vertelt dat zijn vaders passie voor fotografie en water begon bij het Eempoldergebied.  Hier besteden ze veel aandacht aan de natuur en het waterpeil.

Let's go!

Er is nog véél meer te zien, zoals deze werken van Ralph Lambertz. ‘We Are Water’ is nu te bekijken in het Rietveldpaviljoen!