Adembenemend: de Vliegende Hollander van Holland Opera

Ilse Visscher

Holland Opera heeft weer een prachtige voorstelling in de Veerensmederij: de Vliegende Hollander. Dit beroemde schip komt al jaren terug in films, verhalen, videogames en is zelfs een attractie in de Efteling. Op uitnodiging van Holland Opera mocht ik bij de generale repetitie zijn. Ik was nog nooit bij een opera geweest, maar na het zien van de Vliegende Hollander weet ik het zeker: dit wil je niet missen!

Waar liefde de sleutel is

De opera gaat over een weddenschap tussen God en de duivel. Waar God niet kan geloven dat de mens slecht is, beweert de duivel het tegendeel. Uiteindelijk besluiten ze de Schipper van de Vliegende Hollander te testen.

Hij wordt samen met zijn schip en bemanning vervloekt en mag maar eens in de zeven jaar aan wal komen. De vloek kan alleen opgeheven worden als hij een geliefde kan vinden die hem tot de dood trouw zal zijn. En zo begint de zoektocht van de Vliegende Hollander. 

Positief verrast

Mijn beeld van de opera was dat die voorstellingen wel 3 uur duren en je er eigenlijk niets van verstaat (al heeft de opera vaak 'boventiteling'). Heel eerlijk gezegd zag ik dan ook iets op tegen de Vliegende Hollander...

Maar dat bleek al snel voor niets te zijn. De opera was fris en modern; een oude mythe gecombineerd met de dag van vandaag. Zo kwam een van de hoofdrolspeelsters al selfies makend het podium op.

Ook de Veeresmederij als decor gaf een moderne twist. Met stalen buizen, windmachines en een moderne regiekamer op grote hoogte voor God. 

Senta, de duivel, dé piano en de Schipper

Waar ik misschien nog wel het meest van onder de indruk was, was de piano. Ik hoor je denken: de piano?! Geloof me, het was niet zo maar een piano. Om te beginnen was de piano open, zodat je de binnenkant kon zien. Maar de piano zelf werd echt een karakter in het verhaal doordat deze uit zichzelf kon spelen.

Een mooi staaltje programmeerwerk die voor een extra bijzondere rol binnen het verhaal zorgde.

The opera is here to stay

De Vliegende Hollander was totaal niet wat ik verwacht had. En dat is maar goed ook! ;-) Geen langdradig en stoffig verhaal, maar een moderne voorstelling die al mijn verwachtingen te boven ging. Ik daag je bij deze uit om opera te (her)ontdekken. 

De Vliegende Hollander is tot en met 12 september de zien in de Veerensmederij. Mis het niet!

Bestel direct je ticket(s)
Of bekijk de trailer