Stedentrip in de winter? Een winterse wandeling langs 9 Amersfoortse hotspots

Ilse Visscher

Amersfoort is niet alleen in de zomer, maar ook in de koudere maanden een prachtige stad. Een stedentrip in de winter naar Amersfoort is dan ook zeker aan te raden! Maar hoe haal je nu het beste uit je bezoek? Sabine Mey - Gordeyns bezocht onze stad in de wintermaanden en maakte hier een mooie video van. Onder de video vertellen we je meer over de 9 hotspots die ze bezocht.

Tip: onderaan dit artikel vind je de route van Sabina via Google Maps! Zo kun je hem zelf wandelen.

De 9 hotspots van de winterse wandeling

De wandeling van Sabine begint bij de Koppelpoort (1). Deze prachtige poort uit 1425 is een van dé kenmerken van Amersfoort. In de winter, zeker onder een pak sneeuw, is de Koppelpoort sprookjesachtig. Wil je meer weten over de geschiedenis van Amersfoort en haar karakter? Dan is een stadswandeling via Amersfoortse Gidsen (2) aan te raden. Op die manier komt de stad nog meer tot leven. Maar laten we voor nu verder wandelen met de route van Sabine. Na de Koppelpoort loop je naar Juffrouw Jacoba (3) in de Krankeledenstraat. Hier kun je genieten van heerlijke crêpe, galette en croque recepten. Ook voor een goede kop koffie ben je hier aan het juiste adres.Winter wandeling 1-3

Nu je weer lekker bent opgewarmd, geen overbodige luxe tijdens een stedentrip in de winter, wandel je verder naar de Hof (4). Op dit plein is op vrijdag en zaterdag een markt te vinden. Ook is er ruim voldoende horeca aanwezig waar je 's avonds gezellig kunt borrelen en eten. Naast de Hof loopt de Krommestraat. Dit is een van de leukste winkelstraatjes van Amersfoort om te shoppen. Sabine bracht in deze straat een bezoek aan Corazon Bakery (5). Hier bakken ze heerlijke broden en kun je terecht voor verschillende lekkernijen, ontbijt en lunch. Vervolgens loop je verder en duik je weer het verleden van Amersfoort in bij de Muurhuizen (6). De huizen in de sfeervolle straten zijn rond 1500 gebouwd van bouwstenen van de oude stadsmuur. Vandaar de naam Muurhuizen.

Winter wandeling 4-6Tijdens de wandeling langs de Muurhuizen kom je kaashandel Liefde & Ambacht (7) tegen. Hier worden al vier generaties lang de lekkerste kazen verkocht. Voor de echte kaasliefhebber is deze winkel dan ook een must om te bezoeken. Loop vervolgens verder via de Muurhuizen, terug naar het Lieve Vrouwekerkhof waar je de Onze Lieve Vrouwetoren (8), ook wel Lange Jan genoemd, kunt bewonderen. Het is mogelijk om de toren te beklimmen. Na 346 treden word je beloond met een prachtig uitzicht over de stad en midden Nederland. Sabine rondde haar wandeling door Amersfoort af met een heerlijk diner bij Habibi (9). Dit Arabische restaurant vind je in de Krommestraat.

Winterwandeling 7-9

Amersfoort als stedentrip in de winter

En? Ben je al enthousiast geworden over Amersfoort? Uiteraard is deze wandeling niet alleen leuk in de winter, maar ook tijdens de andere seizoenen. Wil je de route zelf wandelen? Maak dan gebruik van onderstaand kaartje. Klik op 'meer opties' links boven. Via Google Maps is de route vervolgens te printen of naar je telefoon te sturen. Zo hoef je niets te missen!