Speels en veelzijdig 'Mirror | Mirror. Reflect Yourself!' in Kunsthal KAdE

Ilse Visscher

Kunsthal KAdE houd je, letterlijk, een spiegel voor met de nieuwe tentoonstelling Mirror | Mirror. Reflect Yourself! Door middel van prachtige kunstwerken ontdek je op een speelse en interactieve manier de wondere wereld van spiegeling. Kunsthal KAdE nodigt, naar eigen zeggen, de bezoeker uit voor een moment van (zelf)reflectie. Ik nam deze uitnodiging uiteraard met beide handen aan! Conclusie: een spiegel is voor mij nooit meer 'gewoon' een spiegel.

Of je nu een laatste snelle blik in de spiegel werpt voordat je de deur uitstapt, geniet van de glanzende weerspiegeling in het water of door Instagram scrollt. We spiegelen onszelf dagelijks op verschillende manieren. Deze bijzondere relatie tussen mensen en spiegels/weerspiegeling/reflectie staat centraal bij de tentoonstelling Mirror | Mirror. Reflect Yourself!.

Wat zie jíj?

Het leuke aan tentoonstellingen is dat kunstwerken je echt kunnen raken, aan het denken zetten of inspireren. Mirror | Mirror. Reflect Yourself!gaat voor mij nog een stapje verder. Door de vele spiegels word je namelijk zelf onderdeel van de kunstwerken. Een aantal kunstenaars nodigt je nadrukkelijk uit tot interactie met hun werk.

Interactie tijdens Mirror MirrorKunstenaars: Carolien Arnold (links) en Jeppe Hein (rechts)

Ontdek hoe spiegels de werkelijkheid kunnen verbuigen, je ware gezicht tonen of je in sommige gevallen letterlijk én figuurlijk een spiegel voorhouden. Ook leer je in de tentoonstelling meer over het gebruik van spiegels in mythologische verhalen (Narcissus) en literatuur (Sneeuwwitje). 

In andere woorden: een bijzondere reis waarbij je idee over spiegels, weerspiegeling en reflectie continu geprikkeld wordt.

Als een kind zo blij

Na mijn bezoek heb ik toch wel echt een favoriet kunstwerk. Dat is de installatie van de Deense kunstenaar Jeppe Hein: 'Mobile Mobile'. Het levensgrote werk bestaat uit vier grote spiegels en... een hometrainer! Het leuke is dat je door op de hometrainer te fietsen, de mobile kunt laten bewegen. Hierdoor verandert dat wat je erin ziet voortdurend en werd ik weer even kind. ;-)

Kunstenaar: Jeppe Hein

Ook het kunstwerk van Suzan Drummen haalt het blije kind in je naar boven. Met felle kleuren en bijzondere weerspiegelende materialen heeft zij, speciaal voor Kunsthal KAdE, een verrassend kunstwerk gemaakt. Je kijkt werkelijk waar je ogen uit!

Kunstenaar: Suzan Drummen

Een bezoek meer dan waard

Dat je je zo kunt laten verwonderen door iets wat continu om je heen is, dát maakt een bezoek aan Mirror | Mirror. Reflect Yourself! meer dan waard. Voor mij is een spiegel in ieder geval nooit meer hetzelfde. 

Ben je na het bezoek aan de tentoonstelling nog niet uitgeleerd? Doe dan zeker de spiegelexpeditie door de binnenstad van Amersfoort. Tijdens de expeditie spelen spiegeling en architectuur een nadrukkelijke rol. Een unieke manier om in de stad op verkenning te gaan. Leuk voor jong en oud! De spiegelexpeditie is verkrijgbaar in de museumshop van Kunsthal KAdE. 
 

Mirror | Mirror. Reflect yourself! is vanaf 5 juni tot en met 29 augstus te zien.

Koop hier je ticket

Ontdek meer Amersfoort - Je hoeft je niet te vervelen!