Utopisch en wonderlijk 'Schurend Paradijs' in Kunsthal KAdE

Ilse Visscher

Vandaag de dag is de wereld chaotisch en lijkt het utopische ideaal bijna onhaalbaar. Is de droom van een maakbare wereld dan nog wel realistisch in deze allesbehalve maakbare wereld? Speciaal voor de expositie Schurend Paradijs in Kunsthal KAdE en de Elleboogkerk delen twaalf kunstenaars hun kijk op dit spanningsveld tussen het paradijs en de realiteit.

Klimaatverandering, milieuvervuilig, onderlinge spanningen en virussen. Stuk voor stuk voelbare dreigingen. Waar kunstenaars normaal gesproken juist een bijna paradijselijke weergave van de wereld voorspiegelen, kom je tijdens Schurend Paradijs oog in oog te staan met de realiteit waarin wij leven. 

Onnatuurlijke natuur

Kunstenaar: Tanja Smeets

Het eerste kunstwerk dat ik tegenkom in Kunsthal KAdE is dat van Tanja Smeets. Het is herkenbaar en onherkenbaar tegelijk. Een soort onnatuurlijke natuur. De vormen zijn organisch, maar ik voel meteen dat er een bijna apocalyptische sfeer hangt. En dan blijken de 'struiken' ook nog te bewegen en een onheilspellend geluid te maken.. 

Ik begrijp waar het 'schuren' in de naam van de tentoonstelling voor staat.

De prijs van 'het paradijs'

Kunstenaars: Marcel Pinas (links) en MAISON the FAUX (rechts)

Het werk van MAISON the FAUX en Marcel Pinas verschillen op het eerste gezicht enorm. De kunst van MAISON the FAUX is kleurrijk en doet bijna vrolijk aan. Terwijl het bij het werk van Marcel Pinas direct duidelijk is dat ik met een zwaar onderwerp te maken heb.

Maar wat blijkt? De kunstwerken verschillen qua boodschap niet eens zo veel van elkaar. Bij beide gaat het namelijk om de prijs die we betalen voor onze zucht naar luxe en buitensporige rijkdom. Met als gevolg: milieuvervuiling, overconsumptie en het verdwijnen van cultuur en natuur.

De voetstap van de mens

Kunstenaar: Alexandra Kehayoglou

Een kunstwerk dat mij achteraf meer aangreep dan tijdens mijn bezoek is het prachtige kleed van Alexandra Kehayoglou. Als je je schoenen uitdoet mag je voorzichtig over het tapijt lopen. Je ziet er onder je voeten de natuur, die door mensen bedreigd wordt, in zijn pure en ongerepte vorm.

Waarom dit werk mij meer aangreep na dan tijdens mijn bezoek? Door bovenstaande foto. Voor mijn gevoel zie je op die foto ineens bijna letterlijk dat wij mensen de natuur 'vertrappen'.  

Herovering door een onstuitbare kracht

Kunstenaar: LOLA Landscape Architects

Een echte eyecatcher van deze tentoonstelling is toch wel de straattuin (ja de planten zijn echt!) van LOLA Landscape Architects in de grote zaal. Het werk laat zien dat de natuur, als onstuitbare kracht, de stad weer herovert. Eerlijk gezegd een fijne gedachte na het zien van alle invloed die wij als mens uitoefenen op deze wereld (ons paradijs...?).

Vervreemding door technologie

Kunstenaar: Gijs Frieling

Voor het eerst is er voor een tentoonstelling gebruik gemaakt van twee locaties. Naast Kunsthal KAdE gaat de tentoonstelling verder in de Elleboogkerk. Eenmaal binnen sta ik ín een kunstwerk. Alle muren van de kerk zijn namelijk beschilderd voor het werk van Gijs Frieling. Prachtige schilderingen die echter een wrang verhaal vertellen: dat wij als mens gedoemd zijn ten onder te gaan aan ons eigen sucecs.

In het hart van de kerk staat een installatie van Sander Breure en Witte van Huizen. De installatie bestaat uit figuren die door middel van geluid met elkaar in verbinding staan. Een bijzondere ervaring!

Mondriaan 150

De tenstoonstelling Schurend Paradijs is onderdeel van het themajaar Mondriaan 150. Mondriaan was zelf namelijk ook altijd op zoek naar een 'Aards Paradijs'. In deze zoektocht naar zijn ideaal liet hij het natuurlijke achter zich en bracht er geconstrueerde ordening voor in de plaats. 

Vandaag de dag lijkt de wereld alles behalve een paradijs. Iets waar de kunstenaars tijdens Schurend Paradijs hun licht op laten schijnen. Heeft het nog zin om te dromen over het 'Aardse Paradijs' van Mondriaan?

Durf jij de confrontatie aan?

Schurend Paradijs heeft naast bovenstaande kunstwerken nog veel meer werken die je aan het denken zetten over de maakbaarheid van onze wereld. Het is indrukwekkend om door middel van kunst te zien wat wij met de wereld doen in onze zoektocht naar 'het paradijs'. Ik raad je dan ook zeker aan om een bezoek te brengen aan deze tentoonstelling!

Plan je bezoek