Indringende beelden over mensenhandel: de nieuwste expositie van 033fotostad.

Lisette Driessen

Met de tentoonstelling ‘Onder Onze Ogen’ van het Rietveldpaviljoen sta je op een indrukwekkende manier stil bij een onderwerp waar weinig over gesproken wordt: mensenhandel. Dit komt in Nederland veel vaker voor dan we denken. Vijf fotografen, allen winnaars van een Zilveren Camera, brengen mensenhandel op een confronterende manier onder onze aandacht.


Mensen op drift - Imy Baron en Wicky Nobels

Indringende beelden
Met deze expositie krijgen bezoekers de kans om door het scherpe oog van vijf fotografen naar onze omgeving te kijken. Iedere fotograaf laat zijn of haar kijk op mensenhandel zien. Wanneer je de expositie volledig hebt doorlopen, is het ook duidelijk waarom het de naam ‘Onder Onze Ogen’ heeft gekregen.

Naast fotografie is er werk te zien van beeldend kunstenaars Imy Baron en Wicky Nobels. Zij roepen vragen op over mensen die ‘op drift’ zijn. Zo staat er een stellage met beeldjes van figuren, eindeloos wachtend. Waarop? Het gaf mij het gevoel dat zij wachten op een beter leven. Daarnaast lag een grote papieren stapel met daarop ontelbare anonieme gezichten. Het is de bedoeling dat je hier doorheen bladert. Het is alleen zo’n grote stapel dat je onmogelijk tot het einde komt. Dit geeft voor mij aan hoe eindeloos de lijst van slachtoffers is.

Naast de binnen- en buitenexposities organiseert Rietveldpaviljoen | 033fotostad een uitgebreid randprogramma, met foto’s, beelden, muziek, speciale bijeenkomsten en films in theater De Lieve Vrouw.


Mensenhandel gebeurt onder onze ogen - Saskia Aukema

Meest indrukwekkende werk
Het werk wat mij het meest is bijgebleven, is dat van fotograaf Saskia Aukema. Zoals de foto hierboven laat zien, loop je door een trechtervorm richting het televisiescherm waar reguliere gasten in een restaurant worden getoond. Wat deze gasten niet wisten, is dat er onder hun ogen uitbuiting van mensen plaatsvond.

Wat deze waargebeurde documentatie voor mij zo bijzonder maakt, is dat het de twee verschillende kanten van mensenhandel zo goed laat zien. Op de voorkant van de informatieborden lees je alle positieve en leuke reviews over het restaurant, maar aan de achterkant van de borden word je geconfronteerd met wat er achter gesloten deuren gebeurt. Er wordt dan ook pijnlijk duidelijk gemaakt hoe makkelijk uitbuiting van mensen onder onze ogen kan gebeuren.

Meer weten over dit werk? Op zondag 24 september komt Saskia Aukema naar het Rietveldpaviljoen voor een ‘’Meet & Greet’’ met bezoekers. Ze komt samen met journalist David Hielkema, die voor Het Parool dit verhaal naar buiten heeft gebracht.

Rietveldpaviljoen | 033fotostad

Open ook je ogen
De expositie in 033fotostad is enorm leerzaam, indrukwekkend en confronterend. Het is dus zeker een bezoek waard. Je kunt de expositie ‘Onder Onze Ogen’ tot en met 2 oktober 2022 bezoeken.

Vermoeden van mensenhandel?
Heb jij vragen over mensenhandel? Of heb jij het vermoeden dat iemand slachtoffer is van een vorm van mensenhandel? Neem contact op met CoMensha via (033) 448 11 86 (bereikbaar van 09.00 - 17.00 uur) of mail naar info@comensha.nl