Herkenning in vervreemding bij Musiom

Ilse Visscher

Het jongste museum van Amersfoort doet het weer! Bij Musiom staat vanaf 11 juni een nieuwe expositie klaar om jouw zintuigen te prikkelen. Bij herkenning in vervreemding wordt de herkenbare mens in een context geplaatst die tegelijkertijd vervreemdt en fascineert. Ik ging langs en verdwaalde in een magische wereld. Als kers op de taart ontdekte ik - eindelijk - mijn soort beeldhouwkunst. Eerlijk is eerlijk: om Musiom kun je écht niet meer heen!

De mens. Daar weet jij natuurlijk alles van. Je bent het immers zelf. ;-) Maar wat gebeurt er als dit vertrouwde 'iets' in een context wordt geplaatst die eigenlijk niet klopt? Die anders is dan je verwacht of misschien zelfs schuurt? Iets heel moois!

Er ontstaat daardoor namelijk een bijzondere wereld van vervreemding die bijna magisch lijkt. 

Welkom bij herkenning in vervreemding.

Drie kunstenaars; ontelbare werkelijkheden

Poen de Wijs, Margo Homan en Peter van Oostzanen creëren met hun kunst eigen werkelijkheden. In die werkelijkheden zul je alledaagse onderwerpen herkennen, maar tegelijkertijd ontdek je dat alles nét even anders is.

Zaaloverzicht, Musiom​

In de schilderijen van De Wijs komen verschillende culturen, tijdperken en werelden bij elkaar. Hij schildert zó realistisch dat je het gevoel krijgt dat dat wat je ziet echt is, terwijl je tegelijkertijd ziet dat dit niet zo is. Kortom: het lijkt echt en niet-echt tegelijk. Volg je me nog? Nee? Half? Intrigerend noem ik dat. ;-)

Links: beeld Margot Homan + schilderij Van Oostzanen. Rechts: schilderij De Wijs.

Waar het kleurgebruik van De Wijs ingetogen is, knallen de schilderijen van Van Oostzanen je tegemoet. Hij gebruikt herkenbare landschappen en voorwerpen, maar plaatst deze vervolgens in ongebruikelijke context of verbanden. Zo neemt hij je mee een fantasiewereld in.

Ik daag je uit om de tijd te nemen wanneer je naar de schilderijen van beide kunstenaars kijkt. Wat laten ze je nu écht zien?

Verbeelding in beeld

Beelden.. ik ga heel eerlijk zijn; vaak weet ik niet wat ik er mee moet. Bij schilderijen kan ik uren verdwalen in de penceelstreken, het onderwerp en de kleuren. Bij beelden ben ik vaak vrij snel uitgekeken. Het is, voor mij, wat het is. 

Beelden Margot Homan

Ik was dus oprecht verrast door de beelden van Homan. De vormen zijn prachtig, het materiaal spreekt mij aan en... je raakt niet snel uitgekeken. Op het eerste gezicht zie je een mens, hoofd of meerdere mensen. Maar als je langer kijkt ontdek je dat de beelden toch anders zijn dan je verwacht.

Ik heb mijn vorm van beeldhouwkunst ontdekt! Met dank aan Margot Homan.

Hoe reëel is realiteit? Ontdek het zelf!

Zeg eerlijk, ben je in de war geraakt door deze blog of juist nieuwsgierig geworden? Wat je antwoord ook is: kom vooral zelf kijken bij de expositie herkenning in vervreemding in Musiom. Geniet van prachtige kunstwerken en laat je tegelijkertijd meenemen naar verschillende werkelijkheden en fantasierijke omgevingen. 

Herkenning in vervreemding is van 11 juni tot en met 14 november te zien! Reserveer alvast je bezoek:

Direct reserveren

Ontdek cultureel Amersfoort!