Gek op fotografie? Bekijk de nieuwe expositie van 033fotostad in Amersfoort

Mylena Rietdijk

Fotografie- en kunstliefhebbers opgelet! 033fotostad in het Rietveldpaviljoen heeft weer een nieuwe tentoonstelling voor je klaarstaan: ‘Ne me quitte pas’ (verlaat me niet). Een expositie die gaat over de verbinding met je familie en het verlangen om als individu van betekenis te zijn en te blijven. Een herkenbaar onderwerp waar je jezelf goed in kunt verplaatsen. Terwijl je door het gebouw loopt, voel je de familieverhalen tot leven komen. In deze blog vertel ik je alle ins en outs over de expositie. 

Het Rietveldpaviljoen heeft een mooie open ruimte met twee verdiepingen. Het is een gebouw met bijzondere geschiedenis. Wat de exposities van 033fotostad uniek maakt, is dat verschillende kunstvormen samenkomen. Niet alleen fotografie, maar ook beeldcultuur.

033fotostad ingang zonnehof

De tentoonstelling ‘Ne me quitte pas’ biedt een mooie mix van regionale en internationale fotografen. Zo hangt er werk van befaamd fotograaf Hannes Wallrafen, die op 53-jarige leeftijd blind werd.

Adembenemende en ontroerende verhalen

Familie is een onderdeel van jezelf waar je niet aan kunt ontsnappen. Tijdens ‘Ne me quitte pas’ komt dit gegeven duidelijk naar voren. Kunstenaars delen echt een stukje van hun identiteit met jou en dat maakt de expositie heel persoonlijk.

033fotostad binnen bij Bianca

Tijdens mijn bezoek kwam ik één van de fotografiekunstenaars tegen: Bianca Pauline. Ik kan niet geloven dat haar werk een reeks foto’s zijn. Het lijken net schilderijen. Echt bizar! Bianca vertelde mij over haar levenservaringen, die ze tot leven heeft gebracht met haar handgemaakte maskers en kostuums. Mocht je binnenkort langsgaan bij 033fotostad; loop dan zeker even langs bij haar kunstwerken.

Tip: in deze video zie je hoe Bianca’s werk tot stand komt.
 

Mijn ‘favoriete’ werken

Favorieten heb ik in de titel hierboven niet voor niet tussen haakjes gezet. Er zijn zoveel mooie werken te ontdekken tijdens deze tentoonstelling, dat het lastig kiezen is. Toch licht ik er twee voor je uit…

033fotostad beelden van Greet

Op de bovenverdieping trok ‘Good Enough’ direct mijn aandacht. De foto’s van deze serie zijn gemaakt door fotograaf Greet van Dam, die terugblikt op de complexe relatie die ze had met haar moeder. De helderheid, het kleurgebruik en het materiaal dat aan het werk toegevoegd is, maakt dat dit één van de werken is die mij het meest is bijgebleven.

033fotostad cara

Verder was ik erg verrast door het werk van Cara Louwman en Yuen Yee Li: Rooting en becoming roots. Ik weet niet precies waarom, maar het gaf me direct een warm en vertrouwd gevoel. Als je vervolgens het verhaal achter de fotografiekunstwerken hoort, dan begrijp je waar dit gevoel vandaan kwam. Cara en Yuen Yee zijn schoonzussen en verbinden beide families en culturen. Op één of andere manier heb je het gevoel dat je ook onderdeel van de familie bent. Erg mooi!

Het bezoek meer dan waard

Ik kan nog veel meer verklappen over de tentoonstelling, maar uiteindelijk wil je het gewoon zelf beleven.

‘Ne me quitte pas’ is tot 19 december 2021 te bezoeken. Geloof me: het is het bezoek meer dan waard. Veel kijkplezier!

Reserveer je bezoek