Een keileuke vriendinnendag in Amersfoort

Amersfoort is een leuke stad om eropuit te trekken. De stad is volop in ontwikkeling, bij elk bezoek ontdek je iets nieuws. Marit van de blog Cultuursnuiver en Dainahara van Explore Utrecht genoten 24 uur van Amersfoort. We bezochten onder andere musea, leuke restaurants en boetiekjes. Zo deden we een hoop inspiratie op voor een keileuke vriendinnendag in Amersfoort. Ga jij binnenkort Amersfoort ontdekken? Dan nemen wij je alvast mee op avontuur in deze blog.

Kunst en cultuur in De Nieuwe Stad

Aangekomen op het station in Amersfoort sprongen we op de OV-fiets richting onze eerste stop. Tussen de Koppelpoort en De Nieuwe Stad ligt aan de Eem een modern kunstmuseum. Het museum bevindt zich in een markant gebouw, het Eemhuis, waarin ook de bibliotheek en Archief Eemland gevestigd zijn. Deze zomer is in Kunsthal KAdE een grote overzichtstentoonstelling te zien over 100 jaar Afrikaans-Amerikaanse kunst: Tell Me Your Story. Wij bezochten het en waren onder de indruk.

Kunsthal KAdE – een ode aan 100 jaar Afrikaans-Amerikaanse kunst

Vriendinnendag in museum
De tentoonstelling start met een rake quote van de Amerikaanse schrijver James Baldwin: “Black people in this country come out of history which was never written down”. En dat is precies wat de tentoonstelling, gecureerd door gastcurator Rob Perrée, doet. De verschillende kunstwerken bij elkaar zijn een kennismaking met kunst die nooit in de musea terechtgekomen is.

Tell me Your Story geeft context over 100 jaar Afrikaans-Amerikaanse geschiedenis en de kunst die daaruit voortkomt. Zo leerden we over de Harlem Renaissance, eind negentiende eeuw, over de civil rights movement, de Black Renaissance en de huidige periode van bloei. Het is voor het eerst in Nederland dat zo’n groot overzicht van Afrikaans-Amerikaanse kunst te zien is.

Door de tientallen werken uit verschillende periodes realiseerden we ons dat de bloei van de hedendaagse zwarte cultuur een lange geschiedenis kent. Eigenlijk krijg je als bezoeker een les kunstgeschiedenis die je niet op school hebt gehad: een verrijking en een broodnodige aanvulling. Tell Me Your Story is tot eind augustus te zien. Voor de volgende tentoonstelling in Kunsthal KAdE, vanaf 26 september, blijven we in Amerika: This Is America | Art USA Today.

Adres: Eemplein 77, 3812 EA Amersfoort
Bestel je tickets hier.
Kunsthal KAdE is open van maandag t/m zondag van 10:00u tot 17:00u. (Let op! De tentoonstelling is nog maar t/m 30 augustus te zien.)

Uitgebreid lunchen en street art in De Nieuwe Stad

Vriendinnendag eten en drinken
Op steenworp afstand van het museum vind je De Nieuwe Stad. Dit oude Prodentfabriek-terrein is nu een creatieve en duurzame plek met onder andere enkele restaurants. Onderweg ernaartoe komen we creatieve uitspattingen tegen en leuke ateliers met handgemaakte spullen.

Een van de restaurants is Het Lokaal. Op het terras hebben we een plekje bemachtigd en bestelden we een koffie en ‘Ontbijtplank Het Lokaal’. Na dit uitgebreide ontbijt was het tijd om de street art in De Nieuwe Stad te ontdekken. Wil jij dit ook gaan doen? Kijk dan goed in smalle straatjes en op hoeken, want daar vind je vaak kleurrijke muurschilderingen. Happy hunting!

De Mariënhof: een oase van rust en wijn

’s Middags fietsen we naar Musiom, een museum dat sinds 2018 te vinden is aan de rand van het historische centrum in een oude kerk. Omdat we wat vroeg waren, besloten we aan de overkant de Mariënhof binnen te lopen.

We kwamen terecht in een groene oase van rust. Met een goede kop koffie namen we de tijd om even bij te kletsen. De Mariënhof is een bijzondere erfgoedlocatie in hartje Amersfoort. In het stadsklooster huist nu een wijnbar, Zuster Margaux, met een goede menukaart.

Nieuwe kunst in Musiom

Vriendinnendag Kunst
Bij Musiom worden we warm welkom geheten door Hans van Horck, de mede-oprichter van het museum en kunstenaar, en een vrijwilliger van het museum. We komen binnen in een gebouw dat voelt als een combinatie van een galerie met hedendaagse kunst en een hip woonhuis. Het museum is opgericht voor het verzamelen en tonen van kunst van een specifieke generatie Nederlandse kunstenaars. De overeenkomst is dat ze allen geboren zijn in de jaren ’50. Het werk van de kunstenaars is verder heel uiteenlopend. Zo vind je er figuratieve schilderijen en abstracte beeldhouwwerken.

Ieder jaar stelt artistiek leider Van Horck verschillende tentoonstellingen samen. Vanaf 11 september is de gloednieuwe tentoonstelling What About Red te zien. Deze expositie staat, niet geheel onverwacht, in het teken van de kleur rood: een kleur van extremen.

Naast de wisselende tentoonstellingen is er meer. Onze rondleiders namen ons mee naar de beeldentuin, een galerie (waar je kunst kunt kopen) en naar het atelier op de bovenste verdieping. Voor liefhebbers van hedendaagse kunst en de ontwikkeling van Nederlandse kunstenaars vanaf de jaren ‘60, is dit museum een aanrader.

Adres: Stadsring 137, 3817 BA Amersfoort
Musiom is open van vrijdag t/m zondag van 12:00u tot 17:00u.

Beleef de avond in Amersfoort

Met onze hoofden vol kunst proostten we in de Mariënhof op een leuke en inspirerende dag. We dineerden vervolgens bij Madonna. We genieten van goede risotto, ravioli, BBQ-zalm, steak tartaar en een grote portie frietjes. Natuurlijk kunnen twee cocktails niet ontbreken. Proost op deze Keistad!

Overnachten in Amersfoort bij scheepshotel Vita Nova

Vriendinnendag overnachten op boot
Het is onmogelijk om het veelzijdige Amersfoort in een dag te ontdekken. Een extra dagje rondstruinen is daarom zeker aan te raden. Wij sliepen bij scheepshotel Vita Nova in de Eemhaven. Het scheepshotel ligt op loopafstand van het historisch centrum omringd door de gezellige bedrijvigheid van barretjes en terrassen. We sliepen in het vooronder in een knusse scheepshut.

We werden wakker met uitzicht op het water waar mensen al vroeg in de ochtend langs voeren, supten en zelfs zwommen. Met een kop koffie genoten we van onze privé gelegen hut op het schip. Op het terras werd een uitgebreid ontbijt geserveerd door de eigenaresse die op het schip woont. De tweede dag in Amersfoort begon goed!

Struinen langs pleinen en boetiekjes

Amersfoort is rijk aan gezellige pleinen en terrassen aan het water. Je vindt mooie kledingcollecties en handgemaakte sieraden in verschillende boetiekjes. In Amersfoort kan je ook volop vintage shoppen. Dainahara komt graag bij conceptstore BLUR waar je duurzame merken vindt. Tijdens het weekendje Amersfoort hebben we wat leuks gekocht bij kledingzaak Roots Fashion in de Krommestraat. Dit is één van de gezelligste straatjes van Amersfoort.

Kiekjes, goede koffie en lunch

Na een geslaagde winkelsessie was het tijd voor een ijskoffie om af te koelen. Koffieliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Amersfoort, want er is genoeg om uit te kiezen. Wij tippen graag Corazon op de Krommestraat en de koele huiskamer van Livingstone Coffee aan de Groenmarkt. Na een verkoelende ijskoffie liepen we gewapend met de camera in de hand door de historische binnenstad. Wees gewaarschuwd: je raakt niet uitgeschoten in deze meer dan fotogenieke stad.

Aan het einde van de middag sprongen we weer op onze OV-fiets richting het station. We hebben ontzettend genoten van de stad. Amersfoort heeft een schat aan hotspots, restaurants, cafés, boetiekjes en bezienswaardigheden. Je raakt niet uitgekeken!