Toen ik twee jaar geleden de diagnose Coeliakie kreeg, moest ik noodgedwongen stoppen met het eten van gluten. Daarom werd het tijd om mijn oude vertrouwde stadje Amersfoort opnieuw te leren kennen. Want waar haal ik een lekkere snack voor onderweg en vooral waar kan ik lekker ontbijten, lunchen en dineren? Niets zo vervelend als in een onbekende stad niet te weten waar je zorgeloos kan eten. Daarom heb ik voor jullie alvast het zware (maar lekkere) werk gedaan en neem ik jullie mee langs mijn glutenvrije favorieten van Amersfoort. Uiteraard kun je gerechten nu ook thuis laten bezorgen of afhalen.

(Kleine disclaimer: Het verschilt natuurlijk per persoon hoe heftig iemand reageert op mogelijke kruisbesmetting. Ik ben na het eten bij deze restaurants niet ziek geworden.)

Ontbijt - The Blueberry

Op het gezelligste plein van Amersfoort bevindt zich ontbijt – en lunchrestaurant The Blueberry. Hier kan je terecht voor een all American breakfast. Met de gezellige geluiden van de markt op het plein op de achtergrond geniet je van een verrukkelijk ontbijt. Van scrambled eggs tot banana pancakes terwijl je ontbijt in hartje Amersfoort waan je je heel even in New York.  

Adres: Hof 21 - Openingstijden: ma t/m do van 10.00 tot 17.00 en vr t/m zo van 9.00 tot 17.00

Lunch - KOSelig

In het zijstraatje van de Hof naar de Krommestraat bevind zich KOSelig. De eerste geheel glutenvrije lunchroom met een ruime keuze in Low-FODMAP, Vegan en allergeenvrije lekkernijen. Begin je dag goed met een KOSelig ontbijt, schuif aan voor een heerlijke lunch of kom langs voor een kop koffie of thee met wat lekkers. Bij KOSelig kan écht iedereen gerust genieten!

Adres: Achter Het Oude Stadhuis 7 - Openingstijdenwo t/m za van 9.00 tot 17.00 en zo van 10.00 tot 17.00

Snacks - Glutenvrije stroopwafels

Als je op zaterdag de markt op loopt wordt je neus meteen geprikkeld door de heerlijke geur van vers gebakken stroopwafels. Meestal ga ik er dan meteen vanuit dat die nooit glutenvrij zijn, maar niks is minder waar! Verwen jezelf vooral met een glutenvrije stroopwafel voor onderweg.

Glutenvrij stroopwafels
Adres: De Hof (plein) - Openingstijden: za van 9.00 tot 17.00

Diner - Citroen & Peper

Net buiten het centrum in het Soesterkwartier bevindt zich het kleinste restaurantje van Amersfoort. Voor eveneens een kleine prijs van 10 euro kan je van een heerlijke daghap genieten. Op hun Facebookpagina delen ze elke maand hun weekmenu waaruit je kan kiezen tussen twee gerechten met vlees, één vega en een soepje.  Deze gerechten verschillen per dag, daarom is hun menu niet elke dag gluten proof, check daarom vooral eerst hun menu voordat je bij ze langs gaat. Naast hun heerlijke daghappen kan je bij Citroen & Peper ook terecht voor een zeer smakelijke lunch. Ze serveren de lekkerste krokante glutenvrije broodjes die ik ooit heb gegeten. Dikke aanrader!

Glutenvrij broodje
Adres: Noorderwierweg 155A - Openingstijden: wo t/m za van 11.00 tot 20.00